19 Ocak 2016 Salı

2016'da sağlıklı yaşamanın şifreleri!

İstanbul Florence Nightingale Hastanesi, Sağlıklı Yaşam Merkezi Direktörü Uzm. Dr. Özgür Şamilgil, 2016'da sağlığımız adına almamız gereken kararları ve sebeplerini sıraladı.


2016'da sağlıklı yaşamanın şifreleri!

ORGANİK GIDALARLA BESLENİN

Mevsiminde yetişen organik ürünlerin tüketilmesi ömrü uzatıyor. Geleneksel tarım ürünlerinin tüketiminin kanser ve kronik hastalıklardan korunmada büyük rolü olduğu biliniyor.

SOĞAN-SARIMSAK YİYİN

Japonlar ve Akdeniz ülkeleri insanları uzun yaşıyor. Bunda en çok zeytinyağı, balık, mevsiminde tüketilen taze sebze-meyve, peynir, turşu, soya sosu, yoğurt gibi fermente ürünlerle, sarımsak, soğan, az yağlı kırmızı et tüketimi etkili oluyor. Çiğ, buğulama veya haşlama pişirme yönetiminin tercihi de önemli görülüyor. Keçi peyniri, av eti, kımız ve yağlı soğuk su balıkları bolca yenildiğinde sağlık getiriyor.

KİLO VERİN, İNSÜLİN DİRENCİNİ YENİN

Diyabet, erken ölüm, kalp-damar hastalıkları, inme, böbrek hastalığı ve körlüğün önde gelen nedenlerinden. Tip 2 diyabet hastalarının çoğu fazla kiloludur. Fazla kilolu veya obez olmak kolon, göğüs, rahim ve safra kesesi kanserleri için riski yükseltir. Kemiklerde, eklemlerde yıpranma ve kireçlenme, uyku apnesi, obezite ve kısırlık sorunları gibi hastalıklardan bu yıl uzak yaşayın.

SİGARADAN UZAK DURUN

Sigara damarları daraltıyor, iç tabakasını tahrip edip kolesterol yapışmasını tetikliyor, kanın pıhtılaşmasını kolaylaştırıyor. Kalp krizine, inmeye, çeşitli organların damarlarında tıkanmalara yol açıyor. Kanseri tetikliyor.

ALKOLDEN UZAK DURUN

Uzun süre fazla tüketilen alkolün depresyon, hafıza zayıflaması, sara nöbeti riskini, karaciğer sirozu, kalp hastalıkları, hipertansiyon, inme ve hatta ağız içi, gırtlak, karaciğer, pankreas, meme kanseri riskini artırabileceği biliniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder