Anavatanı Anadolu ve Kafkaslar olan kiraz, toplumda antioksidan kapasitesi ve vücuttan su attırıcı etkisi ile biliniyor. Yazın vazgeçilmez meyvelerinden biri olan kirazın diğer yararlarını bilmekte fayda var.
Vitamin A, B ve C, potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum, pektin, tanen antosiyaninler, flavonoidler, kinik asit, posadan zengindir. Melatonin hormonu taşır.
ABD’ de sunulan bir rapor Türkiye’nin dünyanın en büyük kiraz/vişne ihracatçısı olduğunu göstermektedir. Ülkemizde bu kadar çok yetişen bir meyve olan kirazın faydalarına şu şekilde göz gezdirebiliriz:
Kirazın Faydaları
* Kiraza rengini veren antioksidanlar, kalp ve damar sağlığını korur.
*İçeriğindeki çözünür posa ile birlikte kolesterol düşürücü etkisi vardır.
*Glisemik indeks değeri düşük olduğundan ve içerdiği posa miktarından dolayı kilo verme programlarında tercih edilebilir meyveler arasında yer alıyor.
*Gut ve romatoid artrit gibi eklem rahatsızlığı bulunan kişilerde hastalığa bağlı semptomları azaltıcı etkisi bulunuyor.
*Karaciğerde oluşan toksik etkiyi azaltıyor.
*Barsak hareketlerinin artmasına yardımcı oluyor.
*İçeriğindeki melatonin hormonu ile birlikte düşünsel sağlığı desteklerken uykusuzluk problemi çekenler içinde iyi bir çözüm oluşturuyor.
*Sapları kaynatılarak içildiğinde diüretik etki gösterirken böbreklerin çalışmasını ve idrar yollarının da temizlenmesini sağlıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder