3 Mayıs 2015 Pazar

Sapına Kadar Faydalı Meyve

Anavatanı Anadolu ve Kafkaslar olan kiraz, toplumda antioksidan kapasitesi ve vücuttan su attırıcı etkisi ile biliniyor. Yazın vazgeçilmez meyvelerinden biri olan kirazın diğer yararlarını bilmekte fayda var.

Vitamin A, B ve C, potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum, pektin, tanen antosiyaninler, flavonoidler, kinik asit, posadan zengindir. Melatonin hormonu taşır.

ABD’ de sunulan bir rapor Türkiye’nin dünyanın en büyük kiraz/vişne ihracatçısı olduğunu göstermektedir. Ülkemizde bu kadar çok yetişen bir meyve olan kirazın faydalarına şu şekilde göz gezdirebiliriz:

Kirazın Faydaları

* Kiraza rengini veren antioksidanlar, kalp ve damar sağlığını korur.

*İçeriğindeki çözünür posa ile birlikte kolesterol düşürücü etkisi vardır.

*Glisemik indeks değeri düşük olduğundan ve içerdiği posa miktarından dolayı kilo verme programlarında tercih edilebilir meyveler arasında yer alıyor.

*Gut ve romatoid artrit gibi eklem rahatsızlığı bulunan kişilerde hastalığa bağlı semptomları azaltıcı etkisi bulunuyor.

*Karaciğerde oluşan toksik etkiyi azaltıyor.

*Barsak hareketlerinin artmasına yardımcı oluyor.

*İçeriğindeki melatonin hormonu ile birlikte düşünsel sağlığı desteklerken uykusuzluk problemi çekenler içinde iyi bir çözüm oluşturuyor.

*Sapları kaynatılarak içildiğinde diüretik etki gösterirken böbreklerin çalışmasını ve idrar yollarının da temizlenmesini sağlıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder