18 Mayıs 2015 Pazartesi

Üç milyon hektar tarla gitti

İki yıl önce 20 kuruşa alıcı bulan patatesin, bu sene pazarlarda 5 TL’ye satılması sonrası herkesin aklına aynı soru geliyor: Fiyatlar neden bu kadar yükseldi? Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, bunun sebebi olarak tarım alanlarının imara açılmasını gösterdi. Güngör; “Çiftçi tarlasını ekse daha fazla masraf yapıyor. Bu sebeple de boş bırakıyor. Ayrıca verimli arazilerin imara açılması, tarım alanlarına fabrikalar açılması üretimi etkiliyor. Bunun sonucunda da meyve ve sebze ithalatı hız kazandı. Bu da tüketiciye yüksek fiyat olarak yansıyor” dedi. 

İhracattan ithalata geçiş

Son 10 yılda bakliyat ekim alanlarındaki azalmaya dikkat çeken Güngör; “1990 yılında 300 milyon doların üzerine çıkan bakliyat ihracatı ile lider ülkeydik. Şimdi ise Türkiye en fazla ithalat yapan ülkelerden birisi konumunda. İthal edilen 1 milyon 500 bin ton kırmızı mercimeğe 1 milyar 100 milyon dolar ödedik. Buğday üretimi ise 21 milyon 500 bin tondan, 19 milyon tona düştü. Son 9 yılda 9,3 milyar dolar ödenerek, 30 milyon ton buğday ithal edildi” diyerek sözlerini tamamladı.

“Tarım bitiyor”

Bursa Osmangazi İncir Üreticileri Birliği Başkanı Osman Özkan ise, zamanında tüm Türkiye’yi besleyen Bursa ovasında imar sebebiyle üretimin çok azaldığını ve Türkiye’de tarımın bitme noktasına geldiğini söyledi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder