20 Şubat 2014 Perşembe

Gıda Teröristlerinden Tüyler Ürperten Sahtekarlıklar


CHP’li Oran, hemen her tür gıdada halk sağlığını hiçe sayan teröristlerin tüyler ürperten sahtekarlıklarına dikkat çekti!



CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, AKP’nin halk sağlığı ve gıda teröründe de yetersiz ve başarısız olduğunu söyledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı yaklaşık 43 bin gıda üreticisi işletmeye karşılık, kayıt dışı üretim ve satış yapan 500 bin civarında işletmenin bulunduğunu ifade eden Oran, Bakanlığın yaklaşık iki yıldır hileli gıda üreten ve satan firmaları teşhir ettiğini hatırlattı. Bunun doğru bir uygulama olmasına karşın denetim elemanı sayısının yetersizliği nedeniyle etkisinin sınırlı kaldığını savunan Oran, “Yaklaşık 5 bin denetçiyle, 500 binin üzerinde iş yerinin sağlıklı denetimi, aksaklıkların tespiti, sorumlularının cezalandırılması ve teşhiri olanaksız” ifadesine yer verdi.  Oran, “Taklit ve sahte üründe dünya üçüncüsü olan Türkiye’de en büyük tehlike ise gıda alanında yaşanıyor. Dönerden sucuğa, zeytinyağından peynire, tereyağından tavuk etine, pirinçten bala neredeyse her türlü gıda maddesinin sahteciliği yaygın biçimde devam ediyor” dedi.  Oran şunları kaydetti: “Gıdada en büyük tehlike et ve süt ürünlerinde... Kıymalı pideye domuz eti kıyması katılıyor. Tavuk kemikleri öğütülüp salam yapımında kullanılıyor. Hayvanların kemikleri, zarları, tavuk derileri, bağırsakları toplanarak mekanik kıyma haline getirilip halka satılıyor, gıda teröristleri, çöpe atılması gereken atıkları halka satarak, yediriyorlar. Mekanik kıymalar döner yapımından sucuğa, lahmacundan kebaba kadar her üründe karşımıza çıkabiliyor. Yoğurda bitkisel yağ ve jelatin katılıyor, jelatin, domuzun deri veya kemiklerinin kaynatılmasıyla elde ediliyor. Küf tutmuş ve bayat peynirler eritilerek, eritme peyniri olarak satılıyor. Halk sağlığını tehdit eden, özellikle hamile, çocuk ve yaşlılarda ölümlere yol açan gıda terörüne karşı mücadelede hükümet yetersiz kalıyor.” 

Eşek eti yediriliyor

Ekmeği beyazlatmak için hamura karbonat, peynire ise kireç katıldığını belirten CHP’li Oran, halka eşek eti yetirildiğini savundu. Oran, şöyle devam etti: “Et terbiye edilirken su katılarak ağırlaştırılıyor. Bu et tencereye girdiğinde ağırlığının yaklaşık yüzde 20 sini kaybediyor. Dana kıymaya tavuk kıyması, tavuk sakatatı, boyanmış iç yağ katılıyor. Hazır yemek sektöründe kullanılan kıymalarda dana etine kanatlı eti, at-eşek eti, yabancı doku, iç organ karıştırılıyor.  Sıhhi olmayan koşullarda üretilen ya da saklanan salam ve sosis gibi ürünlerde Salmonella ve Listeria adı verilen virüsler üreyebiliyor.” Oran, “Salam, sosis ve sucukların içine baharatla karıştırılmış soya, hayvansal etsel atıklar, akciğer vb. iç organlar, kireç suyunda soyulmuş sarımsak karıştırılıyor. Son kullanma tarihi geçmiş sucuklar yeni yapılan sucukların içine katılıp yeni imal edilmiş gösteriliyor”  dedi. Oran bayat tavuk etini de çamaşır suyuyla beyazlatarak taze görüntüsü verildiğini belirtti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder