17 Şubat 2014 Pazartesi

Organik gıda hakkında bilinen yanlışlar


Kurtlu, yamuk yumuk meyve ve sebzelerin organik olduğu söylenir. Organik Ürün Üreticileri Derneği Başkanı Ayhan Sümerli’ye göre bu, bir şehir efsanesi. Organik gıda çılgınlığı artık çığırından çıkmış durumda. Neye, kime inanacağımızı bilemiyoruz
Aşağıda okuyacağınız olay, İstanbul’un ünlü semt pazarlarından Fatih’teki Çarşamba’da yaşandı. Sabahın erken saatlerinde pazara giden bir Fatihli, yumurta tezgahını dizen satıcının, eline bulaştırdığı çamuru yumurtalara sürdüğünü görünce şoke oldu. Akıllı satıcı (!) bembeyaz, pırıl pırıl görünen yumurtaları çamura buluyor ki, dağda bayırda gezen tavuklar yumurtlamış gibi görünsün! Organik gıda çılgınlığı artık çığırından çıkmış durumda. Neye, kime inanacağımızı bilemiyoruz. Gerek köy pazarlarında gerekse raflarda organik etiketi yapıştırılan ürünlerde ciddi bir güven problemi yaşıyoruz. Geçen sene ABD’de yayınlanan bir araştırmaya göre organik gıdaların, normal gıdalardan çok daha sağlıklı olduğu efsanesi zaten yıkılmıştı. Organik Ürün Üreticileri Derneği Başkanı (ORGÜDER) Ayhan Sümerli, sahibi olduğu organik gıda perakende markası City Farm’ın yüzde 49 hissesinin GEDİK Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı AŞ’ye devri nedeniyle yaptığı basın toplantısında sözü ‘organik ürünlerde şehir efsanelerine’ getirince, artık organik kelimesine daha temkinli yaklaşmak şart oldu. Sümerli’ye ‘Bu şehir efsaneleri nelerdir?’ diye sorduk, şaştık kaldık.


“Organik sebze ve meyvelerin çürüme süresi kısadır.” (Doğru)
Evet, organik ürünler daha az dayanır. Çünkü konvansiyonel ürünlerdeki gibi dayanıklılığı artıracak yetiştirme tarzı ve kimyasalları kullanılmaz.
“Köylü pazarlarında doğal ve organik ürünler vardır” (Yanlış)
Köylü pazarlarında bulunan ürünler köylüler tarafından üretilen ama üretimde ne kullanıldığı bağımsız bir kontrol kuruluşu ile saptanmayan ürünlerdir. Köyde üretilen bir ürünün organik yasa ve yönetmeliklere uygun olarak üretildiği, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca yetkilendirilmiş bir kuruluşun onayına ve sertifikalamasına istinaden olmaktadır.
“Yamuk yumuk meyveler, sebzeler organiktir?” (Yanlış)
Meyve ve sebzelerin şekil özellikleri cinsi ve yetiştirme tarzı ile alakalıdır. Her organik ürünün yamuk olduğu bilgisi yanlıştır.
“Organik domates mis gibi kokar?” (Yanlış)
Koku ürünün çeşit özelliğidir. Yöresel çeşitler biraz daha koku vermektedir. Örneğin pembe domates ile oturak dometes daha kokulu ve salçalık çeşitlerde koku özellikleri daha azdır. Organik ürünlere dışarıdan koku enjekte edilmesi yönetmeliklere aykırı bir durumdur.
“Organik gıdalar daha lezzetlidir” (Yanlış)
Organik gıda ile konvansiyonel gıdanın lezzet anlamında bir farkı bulunmamaktadır. Organik gıdalar doğaya daha dost bir üretim şekli olması nedeni ile biraz daha tüketim sebebidir.
“Organik yumurta kokmaz?” (Doğru)
Yumurtanın kokması hayvanın beslenme alışkanlıkları nedeni ile olmaktadır. Konvansiyonel yumurta üretiminde balık yağı ve et balık unu kullanılması nedeni ile yumurtalar kokar. Organik tarım metodu ile üretim yapılan işletmelerde bahsi geçen balık yağı ve et balık unu kullanımı olmaması nedeni ile koku olmaz.
“Katkı maddesi içermez” (Doğru)
5263 sayılı Organik Tarım Kanunu ve Yönetmeliği’ne göre üretilen organik ürünlerde insan sağlığına zararlı katkı maddeleri bulunmaz. Bu katkı maddeleri organik tarım yönetmeliklerince yasaklanmış ya da kısıtlanmıştır. Bakanlığın ve sertifika veren kurumun amblemini gördüğünüz ürünün organikliğine güvenebilirsiniz.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder